lördag 24 november 2012

TRÄSKIDOR I TAKET

I tamburen har jag ett par härliga träskidor uppskruvade i taket ovanför ytterkläderna. Till tamburprydnaderna hör också klädstången som är gjord av en antik stylta... men styltorna var lite svårare att fånga på bild utan att få en riktig tamburstädning på köpet.



































fredag 23 november 2012

ROSTIGA FYND I NOVEMBER

När man gillar den lite rostigt nötta stilen kan man ibland hitta ett och annat som för någon har räknats som skrot men som för oss har en hel massa charmpoäng. När jag mina småbarn gick på skrotletar promenad  här om veckan hittade vi den gamla lampan som nu får tjäna som mysljus på köksön. Vad som var en ännu större skatt för för mig och barnen var den gamla mjölkärran som vi genast fixade till och började använda. Här står vårt fynd framför blommiga stenen som inte verkat tappa sin grönska trots att vi snart har december.



måndag 19 november 2012

HEMSNICKAT AV DRIVVEDSVIRKE

Innan jag började med vårt husbygge hade jag en period när jag producerade lite små handgjorda prydnadsgrejer av drivved. Det blev främst lampetter och ljusstakar och ett antal speglar... Vem vet kanske en dag tar upp den hobbyn igen. Här kommer i alla fall lite smakprov.








STEGE TILL LOFT AV GAMMALT HÄSTREDSKAP


söndag 18 november 2012

FONDVÄGG & LUNETTFÖNSTER I NYCKELPERSPEKTIV PÅ VINDEN


RECEPT FÖR NYTT I GAMMAL STIL...

När vi för snart tio år sen började söka hem sökte vi främst bland äldre hus. Den gamla beprövade stilen, "rött hus med vita knutar" kändes lockande och charmig. Efter ett antal husvisningar och trevande anbud insåg jag att det inte var det lättaste att hitta ett bra hus, på en attraktiv tomt. Däremot fanns det tomter till salu vid den här tiden som var både attraktiva och billiga. Vi gick alltså in för att bygga nytt, men stilen var given. Vi ville att huset skulle ha den charm som så många äldre hus har. 

Vilket var då vårt recept för att nå dit vi ville? Vår lösning låg bland annat i att göra alla golv (förutom i badrum och tambur) till plankgolv. Dessutom skulle alla innerdörrar vara begagnade från äldre hus och sen, inte minst, det skulle vara öppet till nock på vinden, dvs inga tråkiga tillplattade-innertak. Takhöjden i alla rum skulle dessutom vara väl tilltagen och alla innertak prydda med pärlspont. Lyckades vi, jo jag vill tro det. Åtminstone fick vi på den här vägen en hel del rätt unika lösningar som man inte hittar i alla nya hus och bara det känns rätt kul. Ett hus är ändå en så pass stor investering att det inte känns så där helt bra om känslan när ngn kommer in i ens hus blir...okey, det här har vi sett förut. Däremot känns det som en komplimang när första frågan ibland blir, är det här ett nytt hus eller ett gammalt nyrenoverat?

=== Recept för Nytt i gammal stil ===

Beställ ett st. elementhus från en lokal husleverantör, var noga med spröjsättningen på de nya fönstren. Nöj dig inte med något som ser insjunket och påklistrat ut.
- tillsätt ca 7 gamla innerdörrar
- 100m2 plankgolv
- 5000 löpm pärlspont
- Eldstad i gammal stil
Blanda allt sammans och jobba själv på ett år eller så...
Flytta in och njut i gott sällskap!

HÖRNSOFFA PÅ VINDEN